• Slider Image

Wat Zijn Superfoods ?

Superfoods is een vrij nieuwe term die gebruikt word in de gezondheids- en voedingsindustrie. De term duidt op zogenoemde voedingswaren die een positief verhoogd effect zouden hebben op je gezondheid.


wat zijn superfoodsIn deze producten zitten zoveel goede voedingsstoffen dat er onderzoekers zijn die zelfs claimen dat puur en alleen leven op deze voedingswaren genoeg zou zijn.

Dit moet je echter met een korreltje zout nemen, want natuurlijk is het niet mogelijk om als mens van slechts één of enkele producten gezond te leven en een gezond dieet te hebben.

Voorbeelden van superfoods

 • Groene thee
 • Cacaobonen
 • Hennepzaad
 • Rode druiven
 • Knoflook
 • Olijfolie
 • Bijenpollen
 • Tarwegras
 • Zeewier
 • Chiazaad
 • Vette vis, zoals  o.a. zalm
 • Spruiten
 • Broccoli
 • Maca
 • Bessen, met name gojibessen
 • Noten
 • Pure chocola
 • en meer

Een aantal van deze foods zijn wat unieker dan de andere en zal je niet in elke winkel kunnen vinden. Dit zijn dan vooral de wat exotischere producten als zeewier, chiazaad, en bijenpollen bijvoorbeeld.

Wat maakt een voedselsoort superfood?

De superfoods worden geselecteerd op een in verhouding extreem hoog gehalte aan voedingsstoffen. Deze met name goede voedingsstoffen hebben dan ook een positief effect op je gezondheid.

Tenminste, dat wordt beweerd door de geleerden, echter er is nog niet voldoende beargumentatie geleverd voor doorslaand bewijs.

Positieve factoren van superfoods

Superfoods hebben dus allerlei goede samenstellingen van voedingsstoffen, antioxidanten, vitamines en mineralen. In verhouding tot andere producten is dit een hoog gehalte. Dit zou vele positieve effecten hebben op je gezondheid. Er wordt beweerd dat het kanker kan voorkomen en genezen, maar het beschermt ook tegen hart- en vaatziekten.

Ook kan het helpen met afvallen en een eventuele depressie voorkomen. Dit is niet per definitie te ontkennen, maar of het daadwerkelijk door deze producten komt is de vraag. Als je naar bovenstaande lijst kijkt zie je al snel dat het in principe gezonde producten zijn die vrij zijn van toegevoegde suikers.

Misleiding

Wat zijn superfoods ? Wat de term superfoods eigenlijk inhoudt is nergens duidelijk vastgelegd. Lokale winkels, fabrikanten, telers en dergelijk kunnen dus vrij hun product als superfood bestempelen. Zonder ook maar enige onderbouwing waarom dit dan zo is. In feite is dit dus misleiding van de consument.  

Er zijn zelfs complete websites al opgericht omtrent superfoods en de verkoop ervan. Een prachtig beeld wordt hier geschilderd van de exotische vruchten en poeders en er wordt beweert dat ze veel meer mineralen, enzymen, chlorofiel en goede vetten bevatten. Wees je er echter van bewust dat verkopen het doel is van deze producten.

Supergroente en superfruit

De term superfood wordt vooral gebruikt bij groenten en fruit, zoals je ook al wel een beetje kunt zien in bovenstaande lijst. Door een fruit- of groentesoort het label superfood te geven denk je als consument een goede keus te maken, maar er is echt niets bewezen over de effecten van bepaalde soorten fruit.

Sterker nog, vaak is het wel beter om te variëren in je voeding en dus verschillende soorten fruit en groenten te eten. Het is onzin dat één bepaalde groente of fruit je alle benodigde voedingsstoffen kan leveren.

Nadelen van zogenaamde superfoods

De superfoods worden dus aangeprezen als zijnde erg goed voor je gezondheid. Maar het is maar één kant van het verhaal. Noten is zo iets, deze hebben onverzadigde vetten welke goed voor je zijn, maar vervolgens bevatten noten ook veel caloriën.

Te hoge inname van calorieën is weer negatief.

Pure chocolade gemaakt van cacao is goed voor je bloedvaten, maar daar tegenover staat ook dat chocolade een groot aantal verzadigde vetten bevat die niet goed zijn voor je hart en je bloedvaten en die dus je kan op eventuele hart- en vaatziekten vergroten.

Macapoeder kan je bij de groenteboer vaak al verkrijgen tegenwoordig.

Door deze vrije toegang lijkt het alsof het supergezond is en je er vooral zo veel mogelijk van moet innemen. Maar universitaire onderzoeken bewijzen dat het tegendeel waar is. (artikel nu.nl)

Een buitenproportionele inname van macapoeder kan onder andere leiden tot slapeloosheid en depressies. Daarnaast zijn al deze nieuwe producten niet bekend voor ons lichaam.

Vooral mensen met een reeds bestaande voedselallergie zijn volgens onderzoek dan ook veel gevoeliger om ook hierop een allergische reactie te krijgen.

Marketing middel

Door het gebrek aan bewijs en de wankele beargumentatie die er nu is voor superfoods zeggen de meeste diëtisten dat superfoods een marketing middel is.

Er zijn mensen die heilig geloven in het idee van superfood, terwijl de voedingsindustrie in andere onderzoeken allang heeft bewezen dat een gevariëerd dieet belangrijk is en dat focusen op een aantal bepaalde producten dus eerder problemen veroorzaakt dan ze tegengaat.

 
 

Vertel anderen over dit artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *